מאת ליאור כרמל/יועץ ארגוני
הקדמה
בחמש השנים האחרונות יצא לי לשהות מאות שעות בתצפית על קבוצות כדורסל- הקבוצה בה משחק הבן שלי, ליגת העל, יורוליג, NBA וקבוצת הפועל נצר סרני בוגרים. כיועץ ארגוני ומנכ"ל חברות הבטתי בתהליכים ניהוליים, בהתנהגות השחקנים והמאמנים בכלל ובתהליכי קבלת ההחלטות בפרט. נפרש לפניי עולם תוכן מרתק, מדהים ומאתגר. ניסיתי לברר עם עצמי מדוע השחקנים משחקים כפי שהם משחקים? האם המאמן משפיע? ואם כן, עד כמה הוא משפיע במהלך משחק? צפיתי בתגובות השחקנים למאמן, האחד לשני, לשחקני היריב, לשופטים, לקהל ובכלל. במהלך התצפיות ערכתי השוואות כל העת בין המתרחש במשחק למתרחש בחברות מסחריות ובארגונים להם אני מייעץ. לבסוף, ביום בהיר אחד ניגשתי לדורון שניצקי, מאמן קבוצת הפועל נצר סרני בוגרים, ובקשתי לשתף אותו במחשבותיי. דורון שיתף פעולה בפתיחות מדהימה ואפשר לי לנבור בחוויות המאמן וללמוד ממנו פרספקטיבות מעולם התוכן של הכדורסל בכלל ונקודות המבט של המאמן בפרט.
לאחר כתיבת המאמר ושליחתו למשוב ראשוני התברר לי כי קיים עולם תוכן אקדמאי מלא ועשיר בתחום "קבלת החלטות של ספורטאים". יחד עם זאת, מרגע שעשיתי את הצעד הראשון החלטתי להמשיך קדימה ולציין בפני הקוראים שהמאמר הנ"ל הוא פרי של תצפיות רבות, עולם תוכן ניהולי ושיתוף פעולה פורה עם דורון שניצקי, שזה המקום להודות לו רבות ולהעריך את האופן בו הוא מתמודד כמאמן עם שחקנים.
מבוא
משחק הכדורסל השתנה מאוד במהלך העשורים האחרונים- בסגנון, ביכולת השחקנים ובמקצת מהחוקים (סל שלוש הנקודות, חוק 24 השניות ועוד). המשחק הפך להיות מהיר וקצבי ומחייב התמקצעות ורכישת מיומנויות רבות ומגוונות מצד השחקנים, המאמן והצוות המקצועי המלווה. במהלך המשחק המאמן משנה את הרכב הקבוצה עשרות פעמים במטרה למצוא את ההרכב עם הסיכוי הגבוה ביותר בכל רגע נתון לקלוע סלים, ובה בעת את ההרכב שיפחית את הסיכוי של הקבוצה היריבה לצבור נקודות ע"י קליעת סלים.
במהלך המשחק כל שחקן מביא לידי ביטוי יכולות רבות ומגוונות- כושר גופני, יכולת מנטאלית, שליטה בכדור, יכולת קליעה, ראיית משחק ועוד כישורים רבים אחרים. אחת מהתכונות החשובות ביותר של שחקן במהלך משחק היא היכולת לקבל החלטות נכונות.
במהלך משחק שחקן עומד בפני עשרות, ולעיתים מאות, צמתי החלטה שונים ורק החלטות נכונות של שחקנים הן שמניבות בסוף תהליך נקודות בהתקפה או מונעות נקודות מהיריבה בהגנה. מהלך משחק טוב הינו שילוב ומיצוי של כל היכולות וקבלת החלטות נכונות אשר באים לידי ביטוי בצורת המשחק.
לכל אדם דפוסי קבלת החלטות והתנהגות החוזרים על עצמם בתחומי חיים שונים. לנהגים בכביש דפוסי קבלת החלטות קבועים. לדוגמא, כאשר האור הירוק מהבהב וישנה דילמה האם לעבור או לעצור ישנם שעוברים וישנם שעוצרים. מנהלים בעבודה הם בעלי דפוסי קבלת החלטות המבטאים סגנונות ניהול שונים – "משימתי", "חברתי", "נהלי" או "יזמי" (פרופסור אדיג'ס אברהם), וכמובן לספורטאים בכלל ולשחקני כדורסל בפרט דפוסי קבלת החלטות קבועים. דפוסי קבלת ההחלטות נחלקים לשני סוגים- תהליכי קבלת החלטות מודעים ואלה שאינם מודעים. קבלת החלטות שאינן מודעות היא התנהגות הנובעת מהפעלה של זיכרון פרוצדוראלי של שחקן או מתוך אינסטינקט התואם את מבנה האישיות של שחקן לאור פענוח של נתונים ע"י המוח. קבלת החלטות מודעות היא הפעלת שיקולים תוך דיאלוג פנימי וניתוח מושכל של הנתונים.
קבלת החלטות של שחקנים באה לשרת את מטרות הקבוצה, אך החלטות לא טובות לעיתים גם גורמות לנזקים ומקטינות את סיכויי הקבוצה לנצח. איבודי כדור וביצוע עבירות, במרבית המקרים, הם תוצאה של קבלת החלטות שגויה. לעומת זאת, מסירת אסיסטים היא תולדה של תהליך קבלת החלטות אשר תורם לקבוצה. כאמור, לכל שחקן קיים דפוס קבוע של קבלת החלטות אשר אותו ניתן לאפיין באמצעים שונים ואף לסייע לו להשתפר בתחום, בדיוק כפי שניתן לשפר כושר גופני, יכולת שליטה בכדור ומיומנויות כדורסל אחרות.
אחד מהתפקידים המאתגרים ביותר של מאמן קבוצת כדורסל הינו שיפור תהליך קבלת ההחלטות של השחקנים. קבלת ההחלטות של השחקנים מורכבת מחלקים רבים, והאתגר של המאמן הוא לפצח את דפוס קבלת ההחלטות של כל שחקן ושחקן ושל כל השחקנים יחד כקבוצה. על המאמן להבין את הסיבות והגורמים המשפיעים על קבלת ההחלטות של השחקנים ולהעניק להם כלים לשיפור.
המאמר הנ"ל בא להציע מספר הגדרות לסגנונות קבלת החלטות של שחקנים ובנוסף לנסות לתת למאמן כלים שנועדו לסייע לו להבין טוב יותר את תהליכי קבלת ההחלטות בקבוצה, ובהתאם לשפר את השפעתו על השחקנים.