שיתוף פעולה קהילתי בקרב על הקשב והזהות של הילד

Share on facebook
Share on linkedin

מאת ליאור כרמל, יועץ ארגוני

הקדמה

​העולם נמצא כיום בעיצומה של מהפכה טכנולוגית שאין רואים לה את הסוף, ובינתיים הילדים קמים בבוקר, יוצאים לבית הספר, מבלים אחר הצהריים בחוגים, תנועות נוער, ארגוני נוער, התארגנויות חופשיות או עם חברים, משלימים משימות לימודיות (שיעורי בית) בבית או במסגרות, חשופים למסכים השונים וחווים את הוריהם ומשפחתם בדרכים שונות ובמינון שונה.

​המהפכה הטכנולוגית מעוררת שאלות רבות אשר מאתגרות את אנשי החברה והחינוך:  מה משמעותה של המהפכה מבחינה חברתית וחינוכית לטווח הקצר ולטווח הארוך? מיהם השחקנים החדשים בשדה החינוכי ומה מידת השפעתם? מיהם בעלי האינטרסים להשפעה על ילדים ומה הם עושים כדי לקדם ולהצליח להשיג את האינטרסים? האם המצב החדש פגע או חיזק את המערכות החינוכיות "הוותיקות" והאם המערכות החדשות והוותיקות מזינות האחת את השנייה ובאיזו מידה? מהן הדרכים להתמודד עם המהפכה? ועוד אין ספור שאלות.

​המאמר הנוכחי מנסה לבחון את הסביבה החינוכית החדשה, תוך בחינה של הכוחות החדשים ותפקיד הכוחות הוותיקים בשדה, ומציע מודל לשיתוף פעולה קהילתי ברמות שונות של שותפות במערכת חינוך ביישוב ככלי מרכזי להתמודדות עם המציאות העכשווית וזאת תוך הדגשת החשיבות והמשמעות של שיתוף פעולה בין גורמים רלוונטיים בעלי מטרות משותפות ובהנחה שהסביבה של אתמול היא לא זאת של היום וגם לא של המחר.

​המודלים המוצעים במאמר נבחנים כיום במספר רשויות מקומיות אשר החליטו לנסות ולהתמודד עם הצרכים והאתגרים העכשוויים העומדים בפניהם. יחד עם זאת, התוצאות לא נבדקו בצורה אמפירית ולכן מובא במאמר רק המודל לשיתוף פעולה תוך הבאת דוגמאות מהשדה.

​לצורך הבנת המאמר באופן מיטבי מוצגות מספר הגדרות למושגים חוזרים המובאים במאמר:

ילדים– כל מי שנמצא במערכת החינוך עד כיתה יב'- גיל 18 (כולל גיל ההתבגרות והנעורים).

הורים/משפחה– היחידה הארגונית הבסיסית האחראית על מכלול החיים של הילדים.

חינוך פורמאלי– גני ילדים ובתי ספר באחריות המדינה אשר מעניקים לילדים כלים להשתלבות בחברה על ידי תהליך סוציאליזציה ורכישת השכלה ומקצוע.

חינוך בלתי פורמאלי– מסגרות פעילות שאינן באחריות ישירה של המדינה אשר הילדים משתתפים בהן מרצונם החופשי, כגון: תנועות וארגוני נוער.

חינוך משלים– חוגים ופעילות במתנ"סים, נבחרות ספורט, תזמורות, להקות ועוד .

טכנולוגיות ומסכים– טלפון סלולרי, מחשבים, מחשבים אישיים, אפליקציות, רשתות חברתיות, משחקי מחשב ומרקע הטלוויזיה.

קהילה– המרחב הציבורי בו האדם מקבל שירותים, מושפע חברתית ומסוגל להשפיע ולהיות מעורב.

להמשך קריאה

רוצים להשאר מעודכנים?
מלאו את הפרטים:

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן